Frédéric Lerouge (42) uit Zevergem is niet vies van uitdagingen. Na zijn studies aan de tuinbouwschool van Melle en één specialisatiejaar bloemsierkunst, startte hij in 1993 een bedrijf dat snijgroen levert aan snijbloemen groothandels en toeleveringsbedrijven actief in de floristieke sector.
Het snijgroen, afkomstig van zijn eigen coniferenkwekerij van 14 ha, wordt in het najaar verwerkt in ondermeer kerstversieringen. Intussen was Frédéric ook op kleine schaal begonnen met een plantage zacht- en hardfruit; allemaal oude rassen. De eigen productie werd snel te groot. Er moest afzet gecreëerd worden. Frédéric zocht en vond een alternatief. Met zijn mobiele fruitpers gaat hij van Vlaams-Brabant tot West-Vlaanderen fruit voor particulieren persen. Een succesverhaal. Vandaag telt de “Mobiele Fruitpers” meer dan 600 klanten.
Eigen fruitproductie benutten
De activiteiten rond het snijgroen blijven vandaag nog altijd de hoofdactiviteit van Frédéric. Van september tot december worden met de hulp van zes seizoenarbeiders diverse snijgroen bestellingen klaargemaakt. Duitsland is het belangrijkste afzetgebied.
“Onze activiteiten met het snijgroen leverden een nominatie op voor de innovatieprijs,” vertelt Frédéric. Namelijk met het halen van etherische olie uit het snijgroen en dit mee te leveren met de creatie naar de consument, zodat de consument de geur langer kan beleven.“Het maken van kerststukken voor floristengroothandel is een zeer arbeidstechnische bezigheid. Je moet grote bestellingen binnenhalen om een inkomen te genereren. Om wat kleur in de creaties te brengen ben ik op zeker ogenblik begonnen om kleinfruit en hardfruit, afkomstig uit onze kleine liefhebbersplantage, in de sierstukken te verwerken. Maar we bleven met teveel fruit zitten waarvoor een oplossing moest gezocht worden. Naast persen en verpakken van ons eigen fruit creëerde ik een systeem van loonpersen bij particulieren. In 2010 lanceerde ik het idee. Ik sta er nog altijd van te kijken dat zoveel mensen er aan houden om hun eigen fruitsap te oogsten. In veel grootwarenhuisketens kun je uiteraard voor een prikje een liter fruitsap kopen maar op het geluk om sap te drinken uit je eigen boomgaard staat geen prijs.”
Vanaf 75 kg
De fruitplantage bij Frédéric beslaat 5 ha. We vinden er 16 oude hoogstamrassen.
“Een eigen label voor ons fruit hebben we nog niet ontwikkeld,” vertelt Frédéric. “Daarvoor is de productie te klein. Dat is iets voor de toekomst. Het mobiel fruitpersen is bij particulieren mogelijk vanaf 75 kg. Particulieren komen met hun fruit naar hier ofwel gaan we, wanneer meerdere liefhebbers zich groeperen, ter plaatse. Van Meise tot aan de kust tellen we 600 klanten. Naast de klassieke publiciteitskanalen zoals nieuwsbrieven, beurzen en de website is de mond aan mond reclame voor ons erg belangrijk. Het persen zelf is een activiteit die loopt van eind augustus tot half november. Een sterk punt in ons productieproces is dat wij erin slagen om in nauwelijks twee minuten tijd het sap in een doos krijgen. ”
Meer info
Voor meer info kunt u terecht op www.mobielefruitpers.com of door een mailtje te sturen naar info@mobielefruitpers.com. Wie weet komt Frédéric binnenkort ook jouw richting uit!
“In de toekomst willen we ook een eigen label voor ons fruit ontwikkelen.” Frédéric L